Informacje o gatubku

Awatar użytkownika
Deltes
Administrator
Posty: 11
Rejestracja: 10 mar 2016, 13:58
Wiek: 18

Informacje o gatubku

Postautor: Deltes » 10 mar 2016, 14:59

Osa dachowa (Vespula germanica) – inwazyjny gatunek owada z rodziny osowatych (Vespidae).
Występowanie: Naturalny zasięg jej występowania obejmuje Palearktykę: Europę, północną Afrykę i ciepłe regiony Azji. Została introdukowana na Islandię, do obydwu Ameryk, Afryki Południowej, Nowej Zelandii i Australii. Na nowo zajmowanych terenach szybko zwiększa swój zasięg. W Polsce jest pospolita, spotykana zarówno w lasach, ogrodach jak i na obrzeżach osiedli ludzkich.
Opis: Długość ciała robotnicy mieści się w przedziale 11–16 mm, a królowej 16–20 mm. Ubarwienie czarnobrązowe z żółtymi deseniami.
Gniazda: Gniazda os dachowych mają przeważnie średnicę 20–30 cm, ale zdarzają się znacznie większe, sięgające 100 cm. Umiejscawiane są w starych dziuplach lub w ziemi, a w pobliżu osad ludzkich również w otworach w murach, elementach dachu lub innych dogodnych lukach budynków.
Żywienie: Osa dachowa żywi się owadami (muchy, komary i pszczoły miodne), a także dojrzałymi owocami i sokami drzew. Przy masowych wystąpieniach powoduje znaczne szkody w sadach owoców pestkowych oraz na plantacjach winogron.
Jad: Użądlenie osy dachowej jest bolesne, ale dla większości ludzi nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, poza przypadkami osób uczulonych.

Obrazek

Źródło: http://www.vespidarium.pl/gatunki.htm
Grafika i moderacja

Wróć do „Osa dachowa-Paravespula germanica”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość